Wiosenne muffinki jako przygotowanie do zbliżającej się wielkimi krokami wiosny! Dziś Malinowa Kuchnia Malucha znów pokazała, co potrafi!

Dla leniuszków przepis:

Wiosenne muffinki

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Świeży szpinak rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić jajka, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do ubitej masy małym strumieniem wlewać olej, ciagle miksowania. Dodać rozdrobniony szpinak, skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia. Następnie do masy jajeczno - szpinakowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinów, do pełna. Piec w temperaturze 170ºC, przez około 25 minut.

Po wystudzeniu z babeczek odciąć górkę, pokruszyć, a okruchy zachować do dekoracji.

Masa :

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce serek mascarpone.

Ściąć górę z muffinek i pokruszyć. Muffinki udekorować masą, pokruszonym ciastem oraz owocami.