Piernikowy wianek był głównym punktem wczorajszego wspólnego gotowania w Malinowej Kuchni Malucha.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć a dla nieobecnych, tradycyjnie, podajemy przepis:

Składniki:

1/4 szklanki  miodu

80 g masła

1/2 szklanki cukry pudru

1 jajko

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

 

Przygotowanie:

Miód, masło i cukier podgrzać w naczyniu, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto piernikowe rozwałkować na oprószonym mąką blacie, rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wokół szklanki bądź garnuszka, nakładając je delikatnie na siebie. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut.