Po raz ostatni w tym roku gotowaliśmy wspólnie w naszej Kuchni Mistrza Słodko i Słono. 

Dziś (12 grudnia) postanowiliśmy upiec drożdżowe bułki z serem camembert oraz czekoladowe ciasto. Po drodze udało nam się zrobić jeszcze pieczone piersi kurczaka z boczkiem.

Drożdżowe bułeczki z camembertem

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła 82 %
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 opakowania camembert
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z chili
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Wykonanie:

W garnuszku roztapiamy masło. Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Dodajemy jajko – mieszamy, następnie przesianą mąkę i wyrabiamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu urywamy po kawałku. Każdy kawałek wałkujemy na płaski „prostokąt” i nacinamy kilka paseczków. Układamy pokrojony ser, posiekane zioła, czosnek i polewamy odrobiną oliwą z chili. Zawijamy tworząc zdobne bułeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

 

Pieczone piersi z kurczaka z boczkiem

 

Składniki:

  • 5-6 plastrów żółtego sera
  • ok. 15 plasterków wędzonego, surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka

 

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso przeciśniętym czosnkiem przez praskę. W środek kieszonki wkładamy po plastrze sera. Każdy kawałek piersi owijamy 2-3 cienkimi plastrami boczku.

  • ziemniaczki
  • pietruszka
  • masło
  • czosnek
  • sól
  • parmezan

Ziemniaczki nacinamy, układamy na blaszce. Polewamy roztopionym masłem z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy posiekaną natkę. Zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie posypujemy startym parmezanem – pieczemy kolejne 25 minut. 

 

  • masło
  • pieczarki
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sól

Pieczarki myjemy, a następnie osuszamy. Rzucamy na rozgrzane masło i smażymy. Pod koniec mocno doprawiamy pieprzem i solą.

 

Ciasto czekoladowe

Składniki:

 

  • 200 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g masła 82%
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzącej wody
  • 175 g czekolady pokrojonej drobno

Na syrop:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 125 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 g startej ciemnej czekolady, do posypania

 

Do malaksera włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypać posiekaną czekoladę wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną foremkę. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut

20 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotować syrop: w garnuszku zagotować wodę, kakao, cukier. Gotować przez kilka minut, aż część wody odparuje, najlepiej aż syrop będzie klejący i cukier się lekko skarmelizuje. Jeszcze ciepłe ciasto polać syropem, którego część wsiąknie w gąbczaste ciasto.