Czerwone krążki z biszkopta przekładane kremem z sera philadelphia i bitej śmietany, dekorowane owocami. To menu dzisiejszego spotkania w naszej anielskiej Malinowej Kuchni Malucha.

Nasza Malinowa Kuchnia Malucha to warsztaty dla najmłodszych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich opiekunów. Zapraszamy dwa razy w miesiącu. Spotykamy się zazwyczaj w kuchni Domu Ludowego w Palczowicach. Czekajcie na informacje o kolejnych warsztatach! Zerknijcie na roześmiane twarze na zdjęciach i dołączcie do MKM! Tymczasem dorosłych kucharzy zapraszamy do naszej Mistrzowskiej Kuchni Słodko i Słono. Na zapisy czekamy do 18 listopada a na wspólnym gotowaniu spotykamy się 21 listopada w Domu Ludowym w Palczowicach. Koszt warsztatów to jedynie 25 zł. W cenę wliczone są wszystkie składniki. Więcej informacji tutaj.

Przepis na nasze czerwone krążki:

Składniki:

4 jajka

4 łyżki cukru kryształu

4 łyżki mąki przennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

barwnik spożywczy

 Masa:

śmietana 30%

cukier puder

serek philadelphia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier partiami i nadal ubijać aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka cały czas mieszając, kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kilka kropel barwnika spożywczego.Mieszamy. Formę natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia. Piec w tem. 180 stopni C, do suchego patyczka.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone.

Po upieczeniu wycinać krążki ringami, przełożyć masą i udekorować.

Smacznego!