Dziś (8 listopada) w Malinowej Kuchni Malucha zapachniał pomarańczami!

Podczas naszych warsztatów kulinarnych dla najmłodszych piekliśmy dziś pomarańczowe ciasto. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć, dzielimy się przepisem i zapraszamy na kolejne warsztaty! 

 

 

Składniki pomarańcze w syropie cukrowym:

3 średniej wielkości pomarańcze

150 g cukru

100 ml wody

 

Składniki ciasto:

185 g kefiru lub zsiadłego mleka

110 g masła, roztopionego

3 duże jajka

ś wieżo otarta skórka z 1 pomarańczy

220 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

160 g drobnego cukru do wypieków

 

W naczyniu wymieszać kefir z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i roztrzepać rózgą kuchenną.

Do składników mokrych dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie poukładać plasterki pomarańczy w syropie, jeden przy drugim. Na nie przelać ciasto, wyrównać.

Klejące ciasto z pomarańczami piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto uwolnić z foremki. Ostrym nożem w piłką odciąć ‚górkę’ (ciasto z nią urośnie, ale nie będzie nam potrzebna), następnie samo ciasto ponakłuwać patyczkiem. Pozostały syrop pomarańczowy delikatnie wylewać na gorące ciasto (zachować 2 łyżki syropu), pozostawić do wystudzenia i nasączenia.

Smacznego!