Jabłko w cieście francuskim. Takie zadanie postawili przed sobą mali kucharze z naszej Malinowej Kuchni Malucha. 

Dla tych, którzy nie mogli być z nami w to wtorkowe popołudnie w Rudzach (16 listopada), podajemy przepis z naszego malinowego przepiśnika. 

Składniki:

• 4 jabłka 

• 1 ciasto francuskie 

• 1 cukier trzcinowy 

• czekolada gorzka 

• 50 g masła 

• słodka śmietanka  

• 1 jajko 

• cynamon 

 

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obieramy ze skóry, wydrążamy fragment 

ś rodka, obtaczamy w brązowym cukrze. 

Wycinamy z ciasta francuskiego 

długie paski i owijamy nimi jabłka. 

Z resztek ciasta wycinamy listki i przyklejamy.

 

Karmel:

Do garnka wsypujemy 0,5 szklanki cukru, 

gdy cukier się skarmelizuje dodajemy 50 g 

masła i energicznie mieszamy. 

Gdy masło się rozpuści, ściągamy garnek z pieca 

i mieszając energicznie trzepaczką wlewamy 

cienkim strumieniem śmietanę. 

Mieszamy aby powstał jednolity, gładki sos.

 

Jabłka układamy na papierze do pieczenia,

smarujemy roztrzepanym jajkiem, 

do środka wlewamy karmel i wkładamy 

dwie kostki gorzkiej czekolady.

Tak przygotowane jabłka pieczemy 

w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

 

 Smacznego:-)