Pyszna rolada z ciasta marchewkowego powstała na pierwszym spotkaniu naszej Malinowej Kuchni Malucha. Modzi kucharze pod okiem naszej Angeliki oraz przy pomocy swoich rodziców upiekli wspaniałe ciasto!

Malinowa Kuchnia Malucha to nowość w ofercie zajęć stałych Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze. Raz w miesiącu będziemy spotykać się w Domu Ludowym w Palczowicach i wspólnie przygotowywać kulinarne arcydzieła. Gorąco zapraszamy, bo wspólne gotowanie, to doskonała zabawa. A efekt? Palce lizać!!!!!

A tutaj przepis dla tych wszystkich, którzy chcieliby przyrządzić tę wspaniałą roladę w domu:

Rolada z ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe

  • 2 marchewki (ok. 250 g)
  • 3 duże jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Nadzienie

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2 op. serka kremowego Philadelphia (razem 250 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto marchewkowe

  • Jajka, serek, masło i marchewkę wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać. Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 33 cm posmarować tłuszczem, położyć papier do pieczenia.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • Jajka ubijać na puszysto, następnie stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier cały czas ubijając. Na koniec stopniowo wlewać olej ubijając składniki.
  • W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cukrem wanilinowym, solą, proszkiem, sodą, cynamonem i imbirem.
  • Suche składniki wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać marchewkę lekko odciśniętą w dłoni z soku i ponownie wymieszać.
  • Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na ok. 17 minut. Ściereczkę kuchenną wysypać przez sitko cukrem pudrem i wyłożyć na to ciasto do góry dnem. Odkleić z wierzchu papier i zawinąć roladę w ściereczkę wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.

Nadzienie

  • Ubić masło z serkiem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszysty krem.
  • Rozwinąć placek marchewkowy i posmarować go kremem. Zwinąć ponownie roladę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aż krem trochę zesztywnieje.

Lukier

  • Cytrynę sparzyć, a następnie wycisnąć sok. Do świeżego soku dodać cukier puder i ucierać, aż lukier będzie gładki.